TITLE

DESCRIPTION

FESTIWAL JABŁKA I MARCHEWKI – PODSUMOWANIE

Od 14 do 18 października 2019 odbywał się w naszej szkole Festiwal Jabłka i Marchewki. Po raz kolejny zachęcaliśmy całą społeczność szkolną do propagowania zdrowego odżywiania się, a przede wszystkim do zwiększenia udziału owoców i warzyw w codziennej diecie. Przygotowania do festiwalowych obchodów rozpoczęliśmy 14 października, poprzez tworzenie plakatów prezentujących walory smakowe i zdrowotne jabłek oraz marchewki. Pomysłowość i kreatywność naszych uczniów były imponujące. Przy okazji wychowawcy zachęcali swoich podopiecznych do codziennego jedzenia jabłek i marchewki. Ciekawe informacje o właściwościach warzyw i owoców zawierały plakaty i wierszyki przygotowane przez każdą klasę. W środę każda klasa przygotowała zdrowe marchewkowo – jabłkowe pyszności. Przyrządzone smakołyki były bardzo pomysłowe, a uczniowie wykazali się zdolnościami kulinarnymi oraz wiedzą o prozdrowotnych zaletach owoców i warzyw. Na stołach pojawiły się pyszne szarlotki, babeczki jabłkowe i marchewkowe, surówki z jabłka i marchwi, ciasteczka z jabłkami, przegryzki z marchewki z jogurtowym dipem, pieczone jabłka oraz soki owocowe i warzywne. Festiwalowy finał nastąpił 18 października.  W tym dniu uczniowie przyszli do szkoły ubrani w kolorach jabłek lub marchewki. Klasy młodsze uczestniczyły w minizawodach sportowych, a starsi uczniowie zmierzyli się z pytaniami dotyczącymi jabłek i marchewki w konkursie Kahoot. Cały tydzień minął nam w owocowo-warzywnej atmosferze, przy okazji dostarczając uczniom witamin ukrytych w jabłkach i marchewce.      

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress